Ви увійшли як ГістьВітаю Вас, Гість
Головна » 2021 » Травень » 19 » Вишиванка – оберіг, символ краси, любові, щасливої долі
18:53
Вишиванка – оберіг, символ краси, любові, щасливої долі

Наші предки передали нам чудові зразки традиційних вишивок, які необхідно зберігати, досліджувати, відтворювати та розуміти їх значення.
Черкаські вишиванки, які вони? Майстриня народної творчості, учитель обслуговуючої праці Черкаської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №20 України Миронюк Катерина розповідає, що оскільки до складу Черкаської області  увійшли міста Черкаси, Сміла, Умань і 30 районів Вінницької, Київської, Кіровоградської та Полтавської областей, то вишиванки мають характерні ознаки цих регіонів. На них можна побачити вишивку білими нитками по білому полотну, що традиційно для Полтавщини, елементи вінницьких сорочок з коміром та гездкою,  червоно-чорні орнаменти Київщини. Техніки вишивання відрізняються своєю різноманітністю: вирізування, лиштва, занизування, набирування, ланцюжок, кручений стебловий шов, мережки, солов`їні вічка тощо. Ми ж звикли бачити на сучасних сорочках хрестики. 
Кожна з автентичних сорочок демонструє нам майстерність вишивальниці, естетичний смак, звичаї певного регіону. Традиційно сорочки вишивала мати своїй дитині, дівчина готувала придане на всі випадки життя: на щодень, на свята, на поховання. Святкову сорочку оздоблювали вишивкою, яка розміщувалась на пазусі, рукавах, поликовій смузі, комірі, манжетах, подолі. Вишивка захищала від злих духів, була спробою уласкавити добро, відвести від себе лихо. Орнаменти на сорочках – ромби, хрестики, лінії, кружальця, крапочки – це закодовані послання у символах для майбутніх поколінь. Ось лише деякі з символів. Хвиляста чи ламана лінія – безкінечність життя, символ води. Кружки, ромби, квадрати – символи сонця. Хрест – вогонь, блискавка.  Елементи української вишивки беруть початок з орнаментів Трипільської культури: геометричні, рослинні, зооморфні (тваринні). Всі пов’язані з уявленнями українців про світобудову – хрести, кола, трикутники, лінії, а також культ природи – «дерево життя» – стилізований символ продовження роду.
 Майстрині народної творчості, члени Національної спілки майстрів народного мистецтва України Миронюк Катерина та Крамна-Таран Наталія успішно відроджують традиції вишивання народних сорочок. Кожен з вас може відвідати краєзнавчий музей, поспілкуватись з майстринями та створити для себе вишиванку, що стане оберегом,  символом краси, любові, щасливої долі, родової пам’яті. Щоб вона зберігалася і передавалися з покоління в покоління, з роду в рід як родинна реліквія.
Уважно подивіться на свою сорочку і спробуйте розшифрувати послання, яке закодоване у вишитих мотивах.
На фото представлені традиційні костюми створені майстринями Миронюк Катериною та Крамною-Таран Наталією.

Переглядів: 239 | Додав: SergeyV | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: